Πρακτικός οδηγός επιβίωσης στις διακοπές

Μερικές πρακτικές συμβουλές πριν φύγετε για διακοπές και κατά τη διάρκεια αυτών:

 1. Ενημερωθείτε για την ύπαρξη και το βαθμό ιατρικής φροντίδας στον τόπο διακοπών σας.
 2. Μάθετε πόσο απέχει χρονικά και χιλιομετρικά το κοντινότερο πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο
 3. Μάθετε σε ποιο νοσοκομείο υπάγεται το τοπικό Κέντρο Υγείας. Μην απαιτείτε να σας μεταφέρουν σε άλλο, είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να σας πάνε εκεί, αν χρειαστεί να διακομισθείτε.
 4. Πάρτε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας σας και το συνταγολόγιο. Είναι σημαντικό, γιατί περιέχει το ιστορικό σας.
 5. Μην ψάχνετε στα κέντρα υγείας: χειρουργό, καρδιολόγο, αγγειολόγο, νευρολόγο, αγγειοχειρουργό (!), δερματολόγο, ΩΡΛ,  οφθαλμίατρο κ.λπ. Τα κέντρα υγείας διαθέτουν αγροτικούς ιατρούς (οι πρώτοι που θα συναντήσετε), γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδίατρο, μικροβιολόγο και ακτινολόγο. Στην εφημερία πιθανόν να βρείτε μόνο αγροτικούς γιατρούς. Ούτε μικροβιολογικό και ακτινολογικό λειτουργούν συνήθως εκείνες τις ώρες. Μην απαιτείτε από αυτούς να σας… εγχειρίσουν επί τόπου, δεν μπορούν. Μπορούν μόνο να σας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να θεραπεύσουν κάποια απλά περιστατικά.
 6. Μη ζητάτε επίμονα ασθενοφόρο όταν σας ενημερώνουν ότι το μοναδικό (συνήθως) έχει φύγει με άλλο σοβαρότερο περιστατικό (πχ έμφραγμα ή σοβαρό τροχαίο). Αν χρίζετε ασθενοφόρου επειγόντως, θα το κρίνουν εκείνοι και θα κινήσουν γη και ουρανό να το βρουν.
 7. Μην κάνετε ενέργειες ή αθλοπαιδιές (σπορ), που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή σας (π.χ. παρά πέντε, πτώση με αλεξίπτωτο,αναρρίχηση σε βουνά και φαράγγια), αν δεν έχετε βεβαιωθεί ότι η απόσταση του κοντινότερου πλήρους εξοπλισμένου νοσοκομείου είναι μικρότερη των 20′-30′. Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύτιμος και οι πιθανότητες να σωθείτε λιγοστεύουν ευθέως ανάλογα με την αύξηση της απόστασης.
 8. Αν πάσχετε από χρόνιες νόσους, επιβάλλεται να πάρετε μαζί τη γνωμάτευση του γιατρού σας που το βεβαιώνει, το τηλέφωνο του γιατρού σας και τα φάρμακά σας. Ενημερωθείτε από πριν, για το πού μπορείτε να τα γράψετε, όταν τελειώσουν και μην απαιτείτε να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για παραπάνω από ένα μήνα με γνωμάτευση και παραπάνω από ένα κουτί χωρίς γνωμάτευση, τόσα επιτρέπει ο νόμος στον αγροτικό γιατρό να σας γράψει (αν βρείτε παθολόγο, αλλάζει).
 9. Οδηγείτε προσεκτικά. Ειδικά αν δεν έχετε ξαναβρεθεί στο μέρος των διακοπών σας. Μην παραβιάζετε τη σήμανση, ακόμα κι αν βλέπετε άλλους να το κάνουν. Τα τροχαία αυξάνονται κατακόρυφα το καλοκαίρι και τα περισσότερα θύματα είναι παραθεριστές.
 10. Μην πηγαίνετε στο κέντρο υγείας σε ώρες εφημερίας για ψύλλου πήδημα (π.χ. τα αγκάθια του αχινού βγαίνουν εύκολα, αν αλείψετε την περιοχή με λαδάκι, ενώ με τη βελόνα θα σας τραυματίσουν περισσότερο και ενδεχομένως να εισχωρήσουν βαθύτερα.) Μπορεί να παρακωλλύετε την εξέταση πιο σοβαρών περιστατικών.
 11. Μην τα βάζετε με τους «μικρούς» (αγροτικούς), για τυχόν ελλείψεις του Κέντρου Υγείας. Όταν ήρθαν αυτήν την κατάσταση βρήκαν, δεν ευθύνονται γι’ αυτή και κάνουν ό,τι μπορούν για να την βελτιώσουν, ακόμα και με γραπτές αναφορές προς τους υπεύθυνους. Απευθυνθείτε κατευθείαν στο διευθυντή (αν τον βρείτε) ή ακόμα καλύτερα, στο τοπικό ΔΥΠΕ, αναφέροντας τις ελλείψεις.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!

Μαρία Κουτσάκη, Ιατρός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s